Till Webbutiken

5 Tips när du köper kostym!

7 juni 2018
 1. Vad finns det för kostymer?
  Idag finns det en mängd olika stilar och utseende på kostymer. Det gör att det för många kan kännas svårt att köpa en kostym, men med hjälp av vår enkla guide ska vi försöka förenkla det. Självklart finns det olika längder på kavaj, smala och breda slag och olika vidd på byxbenen. Allt ändras efter mode och tid. Idag är kostymen generellt smalare i både kavaj och byxa från de populäraste märkena Tiger of Sweden, J.Lindeberg, Calvin Klein och Morris Heritage.
 2. Hur väljer man färg?
  Vilken färg du väljer kan anpassas till vilket tillfälle du tänkt bära kostymen.
  Svart kostym fungerar vid de flesta tillfällen, men framförallt används svart kostym vid begravning. Tänk då på att bära svarta strumpor och svarta skor. Vit slips får endast bäras av närmst sörjande.

  Den blå kostymen har i de flesta andra fall ersatt den svarta kostymen. Numera är det vanligt att välja den blå kostymen framför den svarta till bröllop och andra festliga tillställningar. Vid klädkoden “mörk kostym” kan även med fördel mörkblå och mörkgrå kostym passa bra.

  Den grå kostymen är ett komplement till den blå och kan bäras likväl till festliga tillfällen som arbetet.

 3. Hur ska kostymen sitta?
  När man provar kavajen utgår man från axlarna för att hitta rätt storlek. Axelsömmen ska sitta snyggt på axel utan att dra eller vara för stor. För att se hur den sitter i ryggen knäpp den översta knappen och då ska den inte sträcka över ryggen. Ärmlängdens rätta längd ses enklast genom att ha armarna rakt ned och vinkla ut handen. Armen ska inte falla ut på handen och en bit av skjortmanschetten ska synas.
  Byxor provas ut efter midjemått och till fördel med skorna på. Hur byxan sitter över stuss och lår är en smaksak. Benlängden mäts enklast ut genom att låta byxan falla rakt och låta det bli ett vek nedtill för att den inte ska bli för kort när man sitter ned.
 4. Vilken skjorta passar till?
  Skjortan kan förändra en stil beroende på vilken färg och mönster som väljs till respektive färg. Den vita skjortan funkar alltid för att få en stilren look som bärs med fördel vid affärssammanhang. Till festen kan det vara kul att sätt färg på tillvaron med en färgad skjorta och den kan kombineras med mönstrad slips och bröstnäsduk. Det finns olika modeller och passformer för att alla ska hitta sin skjorta. Superslim, slimfit och regular är de tre vanligaste passformerna. Hos oss hittar du skjortor från Eton, Bruun & Stengade, Tiger of Sweden och Morris.
 5. Välj rätt accessoarer till?
  Till accessoarer räknas skor, bälte, slips, fluga, bröstnäsduk, manschettknappar, slipsnål m.m.
  Slips, fluga och bröstnäsduk behöver inte vara samma färg och mönster utan kan blandas efter tyckte och smak. Det kan dock vara snyggt med en röd tråd.
  Ska man ha svarta eller bruna skor och bälte? Det beror såklart på smak. Men till vid klädkoden “mörk kostym” bör man gärna välja svarta skor. Tänk också på att hålla ihop skor och bälte i samma färg.

  Lycka till med ditt kostymköp!

Klä dig rätt på sommarens fester

12 maj 2017

Vår och sommar erbjuder en hel del festligare tillställningar. Baler, bröllop och studentmottagningar avlöser varandra och med det följer flera klädval. Trots att klädkoder är till för att underlätta, är det inte alltid lätt att veta vad alla faktiskt betyder. Vi guidar dig därför igenom alla begrepp och tipsar om ett par plagg perfekta för våren […]

Läs mer »

Fira in våren med härliga nyheter

6 april 2017

Ljusare dagar, uteserveringarnas öppning och varmare grader är alla tydliga tecken på att den efterlängtade våren är på ingång. Få vårtecken är däremot lika klara som när butikerna fylls med den kommande säsongens nättare plagg. Vi tipsar därför om några av våra fina nyheter, perfekta att inviga den nya årstiden med.                       Trenchcoat-trenden […]

Läs mer »

Janemars julkalender

1 december 2015

Janemars julkalender – lyxiga paket till dina nära och kära Nu är årets julkalender här! Vi vet hur svårt det kan vara att hitta julklappar till sina nära och kära. Därför har vi satt ihop en julkalender med noga utvalda plagg från både herr- och dambutiken. Varje dag kommer du kunna handla en utvald julklapp […]

Läs mer »

Insta deals-dagar på Janemars

21 oktober 2015

INSTA DEALS-dagar PÅ JANEMARS – 15 % PÅ ALLT OCH ERBJUDANDEN VARJE TIMME UNDER 4 DAGAR Från torsdag till söndag kommer vi på Janemars att ha INSTA DEAL-dagar med massor av erbjudanden. Vad sägs om 50 % på utvalda Eton skjortor eller Femme klänning för endast 500 kr? Utöver detta kommer vi att ha 15 […]

Läs mer »

Event med Femme Collection & Hannah Graaf

13 september 2015

I torsdags kickade vi igång hösten med ett event tillsammans med Femme Collection. Hannah Graaf var såklart på plats och presenterade höstens kollektion och minglade. Dom hundra första fick lyxiga goodiebags fyllda med Hannahs favoritsaker. Under kvällen bjöds det på bubbel, snittar, musik, presentation av kollektionen och SÅKLART shopping 🙂   Love Janemars

Läs mer »

Företagargalan 2015

26 maj 2015

I fredags var vi på företagargalan på slottet, vi var en av finalisterna i årets handel. Vi tänkte såklart dela med oss av lite bilder till er.   Anita (till vänster) hade på sig byxor från Filippa K, kavaj och topp från J.Lindeberg. Tanja (mitten) hade på sig klänning och väska från Tiger of Sweden, smycken från […]

Läs mer »

Finalister i Årets Handel 2015

18 maj 2015

Utmärkelsen Årets Handel 2015 delas ut den 22a maj och vi är stolta över att vara en av årets finalister. Priset delas ut vid en högtidlig gala i Uppsala Slott den 22 maj, samtidigt som utmärkelsen Årets Företagare, Årets Komet, Årets Unga Företagare och Årets samhällsinsats i Uppsala 2015. Bakom priset står Företagarna i Uppsala. […]

Läs mer »

Event med Per Holknekts nya märke Non Sense

8 maj 2015

Igår hade vi stort event med Per Holknekt och hans nya märke Non Sense. Vi är så glada att så många kunde närvara. Kvällen bjöd på lyxiga goodiebags, utlottning av fina priser, bubbel, snittar och såklart Per Holknekt.   kön slingrade sig lång innan eventet. Fina Matilda från Non Sense.

Läs mer »

Vinnare av Årets Kampanj – Guld M:et 2015

7 maj 2015

Vi är vinnare!! Vår kampanj för Janemars 15-års jubileum vann pris på mediadagen inom kategorin Årets Kampanj! Med motiveringen: “Med en föredömlig förening av analoga och sociala medier, engageras Uppsalabor i en spännande skattjakt. Grattis 15åringen till en modemedveten snackis!” Bakom priset stod Marknadsföreningen i Uppsala. Guld M:et är Marknadsföreningen i Uppsalas eget, årliga pris för att premiera, […]

Läs mer »

Janemars lanserar ny hemsida med Wasabi Web

5 maj 2015

Vi på Janemars har nöjet att presentera vår nya hemsida som vi lanserar med Uppsalabaserade webbyrån Wasabi Web. Lagom till höstkollektionerna lanserar vi även en webbshop. Vill du vara med när det händer? Du kan redan nu under fliken “webbshop”  skriva in din mailadress för att få en påminnelse när den lanseras. Här på Janemars […]

Läs mer »