Hur tar man hand om designerkläder?

Jag har alltid haft en förkärlek för designkläder. Det är som konstverk som du kan bära och visa upp. De visar din stil, din smak, och de får dig att känna dig speciell. Men att äga och bära dessa kläder kommer med en viss nivå av ansvar, särskilt när det gäller att ta hand om dem. Faktum är att när det gäller att ta bort fläckar på designerkläder, finns det vissa tips och tricks som man behöver känna till.

Modell i designerkläder

Att ta hand om dina designerkläder: vart börjar man?

När det kommer till att tvätta designerkläder hemma, ska du alltid börja med att läsa etiketten. Det kan tyckas som en självklarhet, men du skulle bli förvånad över hur många som ignorerar denna viktiga regel. För de flesta delikata och designkläder anger etiketten om plagget endast ska kemtvättas, eller om det kan handtvättas. Handtvätt med ett milt rengöringsmedel är ofta det säkraste alternativet. Dessutom bör eventuella fläckar behandlas så snabbt som möjligt – ju längre de får sitta, desto svårare blir de att ta bort.

Jag minns en gång när jag var på ett middagssällskap, jag bar en vacker sidenklänning som jag hade fått av en vän som arbetar som designer. Jag spillde lite rött vin på klänningen och fick panik. Jag rusade till badrummet och började genast skölja fläcken med kallt vatten. När jag kom hem den kvällen, behandlade jag fläcken med ett milt tvättmedel och lät den ligga i blöt över natten. Fläcken försvann, och jag var så tacksam att jag hade tagit hand om det omedelbart.

Vilken är rätt ädelsten för dig?

Rätt torkning gör skillnad

Att låta dina kvalitetskläder torka naturligt är en gyllene regel. Det betyder att du inte ska använda hårda värmeelement, vilka kan skada dina plagg. Den bästa metoden är att lägga dina kläder platt på ett rent, torrt bord utomhus och vända dem ungefär var trettionde minut för jämn torkning. Detta förhindrar att mögel eller konstiga lukter samlas i trådarna. En annan fördel med lufttorkning är att den vanligtvis slätar ut eventuella rynkor i tyget.

Det är som att sola på en varm sommardag – du vänder dig ibland för att se till att du blir jämnt solbränd. Precis så fungerar det med dina kläder, bara att de ska hållas i skuggan istället för i solen för att undvika blekning.

Att hänga upp dina kläder korrekt

Vi vet alla att vi inte ska hänga delikata kläder på metallgalgar, men du kanske inte vet exakt varför det är så. Den främsta anledningen är rost. Inte bara är rost fult, det är också extremt svårt att få bort. Tro mig, det är bättre att undvika det helt! Dessutom är metallgalgar så vingliga att det mesta av din tid kommer att ägnas åt att hänga om dina kläder som ständigt glider av. Dessutom utsätter du dina kläder för konstant risk att fastna. Det snurrade partiet på galgen visar ingen nåd när det gäller att fastna i dina dyraste plagg. Bottna raden här är… investera i kvalitetsgalgar.

När jag en gång kom hem efter en intensiv dag efter att hjälpt en kompis flyttstädning i Gustavsberg, så hittade jag min favoritblus hade fastnat i en metallgalge. Det var en riktig tragedi, jag kan försäkra dig. Sedan dess har jag bara använt kvalitetsgalgar.

Rätt förvaring är nyckeln

Förvara dina kläder korrekt är ett viktigt steg för att hålla dem i bästa skick. Du kan frestas att hänga det i plast eller slänga det i en låda, men det krävs lite mer för att skydda materialet. Att köpa kvalitetskläder är en investering. På samma sätt är det att investera i rätt produkter för att skydda dem. Till exempel är klädskydd gjorda av andningsbara material som musslin och syrafritt silkespapper båda bra alternativ för att förvara dina dyra kläder.

Särskilda tips för män och kvinnor

När det gäller mäns designerkläder finns det vissa områden som kräver särskild omsorg för att skydda och rengöra. Vi talar om nacken, armhålorna och handledsområdet. Efter användning är det en bra idé att förhandstvätta dessa områden tillsammans med eventuella andra fläckar för att säkerställa bästa resultat under tvätten och förhindra smutsansamling.

För kvinnor rekommenderar jag att applicera krämer, deodoranter och sprayer innan du sätter på dina high-end-plagg. På detta sätt riskerar du inte att fläcka dina delikata kläder eftersom dessa produkter kan förstöra dem.

Frågor och svar

Fråga: Hur ofta ska jag tvätta mina designerkläder? Svar: Det beror på materialet och hur ofta du bär plagget. Men som en allmän regel bör du undvika att tvätta designerkläder för ofta för att förhindra onödig slitage.

Fråga: Är det okej att använda vanligt tvättmedel på mina designerkläder? Svar: Nej, det är bäst att använda ett milt tvättmedel som är specifikt utformat för delikata tyger och färger.

Fråga: Hur ska jag förvara mina designerkläder för att förhindra skador? Svar: Det är bäst att förvara dina designerkläder på ett mörkt, torrt ställe, helst på kvalitetsgalgar eller i speciella klädskydd.

Fråga: Vad ska jag göra om mina designerkläder blir fläckiga? Svar: Du bör tvätta fläcken omedelbart enligt instruktionerna på etiketten. Om fläcken är organisk (t.ex. mat eller blod), tvätta med kallt vatten. Om det är oorganiskt (t.ex. olja eller smuts), använd varmt vatten.

Att ta hand om dina designerkläder är en konst i sig. Men med lite tålamod, noggrannhet och dessa tips kan du förlänga livslängden på dina kläder och få dem att se sitt bästa ut i många år framöver. Lycka till!